dissabte, 4 de febrer del 2012

Junts és possible




El 4 de febrer de cada any, Dia Mundial contra el Càncer, l'OMS i el Centre Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (CIIC) col·laboren amb la Unió Internacional contra el Càncer (UICC) per fomentar mesures destinades a reduir la càrrega mundial d'aquesta malaltia.
El lema del Dia Mundial contra el Càncer 2012, «Junts és possible», recalca la idea que l'única forma de reduir les morts prematures per càncer i altres malalties no transmissible és mitjançant la col·laboració de totes les persones, organitzacions i governs.
La prevenció i la millora dels tractaments i de la qualitat de vida dels pacients oncològics són temes recurrents. Aquest any l'OMS i el CIIC se centraran en el cribratge i la vacunació.

L'OMS i el CIIC fomenten el cribratge i la vacunació
L'ampliació de l'accés a vacunes costoefectivas per prevenir les infeccions associades al càncer i la disponibilitat universal de programes costoefectius de cribratge del càncer poden contribuir a reduir la mortalitat per aquesta malaltia.

Vacunació costefectiva per prevenir infeccions
Hi ha vacunes contra el càncer cervicouterino causat per alguns papilomavirus humans (PVH) i el càncer hepàtic causat pel virus de l'hepatitis B.

Càncer cervicouterino
El càncer cervicouterino és el segon càncer més freqüent en la dona, i cada any es diagnostiquen uns 500 000 casos nous a tot el món. La vacunació de les nenes contra els PVH abans que comencin a tenir relacions sexuals (entre els 9 i els 13 anys) pot prevenir les infeccions per PVH dels tipus 16 i 18, que són responsables d'aproximadament un 70% de la totalitat de els càncers cervicouterinos.

Càncer hepàtic
El 2008 van morir 700.000 persones de càncer hepàtic. Les infeccions pels virus de les hepatitis B i C són responsables del 78% dels casos de càncer hepàtic. La vacuna contra l'hepatitis B està disponible des de 1982, i va ser la primera vacuna contra un dels principals càncers humans.

El diagnòstic precoç redueix la mortalitat per càncer
La mortalitat per càncer també es pot reduir si els casos es detecten i tracten precoçment mitjançant programes de cribratge i diagnòstic primerenc. Aquests programes són especialment importants en entorns amb escassos recursos en què la majoria dels pacients es diagnostiquen i tracten en estadis molt avançats. En els programes de cribratge es realitzen proves en poblacions sanes per detectar signes de càncer o lesions preneoplàsiques i remetre ràpidament a aquests pacients a serveis on es pugui establir el diagnòstic i iniciar el tractament.




Font: Organització Mundial de la Salut